Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Poľsko sa tiež stalo terčom kybernetických útokov, ktoré sú pripisované Ruskom kontrolovanej skupine APT28. Bližšie podrobnosti neoznámilo, no odsúdilo útoky na Nemecko a Česko.

Slovenský hokejista Marián Studenič asistoval pri prehre svojho Coachella Valley s Calgary 1:4 v zápase AHL. Jeho tím prehráva v 2. kole play-off 0:1 na zápasy.

Ficov odchod na Ústavný súd by dnes nedával žiadnu logiku, vravia komentátori Denníka N. „V tomto momente je to klebeta a politicky mi to nedáva zmysel. Robert Fico potrebuje držať pokope koalíciu. Myslím, že si uvedomuje, že túto úlohu nemá komu zveriť,“ povedal vedúci reportérov Juraj Koník.

Juraj Koník a Marek Chorvatovič. Foto N - Tomáš Benedikovič

Michal Šimečka na dnešnom sneme PS v Košiciach ostro kritizoval polročné pôsobenie vlády Roberta Fica. „Musíme to povedať na rovinu. Tá ich tuposť a zlý úmysel prenikajú do každej sféry spoločenského života,“ povedal predtým, ako ho delegáti hnutia opäť zvolili za predsedu.

Skupina krajín G7 rokuje o poskytnutí pomoci Ukrajine až vo výške 50 miliárd dolárov. Tieto peniaze by sa potom splácali z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív zmrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky. USA chcú uzavrieť dohodu na júnovom stretnutí G7 v Taliansku.

Už pred 2 250 rokmi si ľudia uvedomili, že Zem je guľatá, a vedeli aj pomerne presne, aká veľká tá guľa je, hovorí teoretický fyzik Samuel Kováčik, známy aj ako Vedátor. „Pekný experiment urobil Eratostenes, ktorý zapichol dve tyče a uvedomil si, že nebudú vrhať rovnako dlhý tieň,“ vraví v rozhovore a vysvetľuje, ako dokázať, že Zem nie je plochá.

Víkendové politické diskusie:

  • Sobotné dialógy (RTVS): Zuzana Dolinková (Hlas), Tomáš Szalay (SaS)
  • V politike (TA3): Lucia Plaváková (PS), Richard Glück (Smer), Samuel Migaľ (Hlas), Marián Čaučík (KDH)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Andrej Danko (SNS), Branislav Gröhling (SaS)
  • Na telo (Markíza): Zuzana Čaputová

Progresívne Slovensko si na dnešnom sneme v Košiciach volí nové vedenie hnutia na ďalšie dvojročné obdobie. Snem už opätovne zvolil za predsedu Michala Šimečku, ktorý nemal žiadneho protikandidáta. Získal 155 hlasov od 166 delegátov. Počas dňa ešte budú voliť piatich podpredsedov a členov predsedníctva.

Pri príležitosti 105. výročia smrti M. R. Štefánika dávame do pozornosti niekoľko článkov: 

Milan Rastislav Štefánik na olejomaľbe maliara Ivana Žabotu. Zdroj – archív TASR

Rusi hromadne vyrábajú techniku z 80. rokov a môžu to robiť takmer donekonečna, upozorňuje ekonóm Vladislav Inozemcev, ktorý z Ruska odišiel do USA. Na výrobu moderných zbraní Rusi nemajú západné komponenty, a tak vyrábajú to, čo aspoň strieľa, jazdí a prináša ukrajinskému ľudu veľa utrpenia.

V Nemecku rastie zločinnosť a cudzinci ju páchajú častejšie, čo viedlo Richarda Sulíka (SaS) k napísaniu článku, že imigranti „robia bordel“. Pozreli sme sa na to, čo táto štatistika znamená a ako ju interpretovať. „Význam týchto štatistických údajov by sa nemal preceňovať alebo prehnane interpretovať,“ odpísal profesor Jörg Kinzig.

86 amerických kongresmanov za Demokratickú stranu napísalo prezidentovi Bidenovi list, v ktorom tvrdia, že Izrael obmedzením dodávok do Pásma Gazy porušuje americké zákony o zahraničnej pomoci.

Súhlasiť s dohodou o prímerí s Izraelom by pre Hamas nemal byť problém, motivácia jeho vedenia však stále nie je jasná, povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Odomykáme text o nevyliečiteľne chorom tridsiatnikovi Janovi Kavalírovi a jeho manželke Martine. Jan vie, že musí zomrieť, a dohodol si aj termín vo Švajčiarsku. Tesne pred odchodom s Martinou pochopili, že to nedokážu. „Rozhodla láska medzi nami a k nášmu ešte nenarodenému dieťaťu,“ hovorí Martina, s ktorou sme mapovali ich posledné mesiace.

Jan a Martina. Foto - archív manželov Kavalírovcov

Muž, ktorý zažíval domáce násilie, hovorí, ako považoval nefungujúci vzťah najskôr za svoje osobné zlyhanie. Pritom znášal aj fyzické napadnutia. „Raz na mňa partnerka vybehla s nožom. Stihol som dostatočne zacúvať, aby sa ešte spamätala. Pred koncom vzťahu som jej pri spomienke na to povedal: ,Keby si ma bodla, nebol by som prekvapený.‘.“

Konžská demokratická republika udelila trest smrti ôsmim vojakom vrátane piatich dôstojníkov za dezerciu a zbabelosť v boji proti povstaleckej skupine M23 podporovanej Rwandou. Prokuratúra žiadala trest smrti pre 11 vojakov, ale vojenský súd troch z nich oslobodil s odôvodnením, že obvinenia voči nim „neboli preukázané“.

Víkend bez politiky (tipy na čítanie):

V tento deň v roku 1919 zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Z talianskeho letiska v Campoformide letelo jeho lietadlo s ďalšími troma mužmi na palube do bratislavských Vajnor. Do cieľa svojej cesty však nikdy nedorazilo.

Rakúske úrady vyšetrujú sériu útokov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi. Dosiaľ posledný z takýchto incidentov sa odohral v piatok, keď jednému z členov tejto náboženskej organizácie niekto podpálil auto.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií. Členské krajiny sa teraz pripravujú na posledný týždeň rokovaní.

Komisia v Kanade potvrdila zásahy zahraničia do volieb v rokoch 2019 a 2021, ktoré vrátili k moci liberálnu vládu Justina Trudeaua. Zásahy boli najmä zo strany Číny, no nemali vplyv na výsledok volieb.

Hokejisti Vancouveru postúpili do semifinále Západnej konferencie NHL, nad Nashvillom vyhrali 1:0 gólom Piusa Sutera, ktorý skóroval 99 sekúnd pred koncom. Vancouver vyhral 4:2 na zápasy a čaká ho Edmonton. Hokejisti Vegas vyhrali nad Dallasom 2:0 a vyrovnali stav série na 3:3.

Delegácia palestínskeho hnutia Hamas odcestuje v sobotu „s pozitívnym duchom“ do Káhiry, kde chce obnoviť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy v rámci najnovšieho úsilia o zastavenie vojny s Izraelom.

V ruskom Novosibirsku končí súkromná škola Novokolledž, ktorej zakladatelia si dovolili verejne odsúdiť vojnu proti Ukrajine a vojnovú propagandu. Na revanš sa škola dočkala úradných kontrol, pokút, nedostala akreditáciu a jej zakladateľa Sergeja Černyšova úrady označili za zahraničného agenta. Škola prestane fungovať na konci školského roka.

Španielske ministerstvo kultúry zruší národnú cenu býčích zápasov. Rozhodnutie vyvolalo kritiku od konzervatívnych strán a časti vládnych socialistov. Ministerstvo tvrdí, že rastú obavy o osud zvierat a že býčie zápasy sú relatívne málo navštevovaným predstavením.

Predpoveď počasia: Na Slovensku bude dnes malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Denná teplota 20 až 27 stupňov Celzia. (shmú)

Očakávané udalosti:

  • Progresívne Slovensko bude na sneme voliť predsedu
  • Fico bude na Bradle k 105. výročiu úmrtiu Štefánika
  • v podcaste V redakcii sú komentátori Koník a Chorvatovič
  • hokejisti do 18 rokov hrajú semifinále MS s USA (13.00)

Kanadská polícia zadržala troch podozrivých v súvislosti s vraždou vodcu sikhských separatistov z júna. Maskovaní ozbrojenci ho zastrelili pred sikhským chrámom vo Vancouveri. Incident spôsobil hlbokú diplomatickú roztržku medzi Kanadou a Indiou.

Ešte sa ani nezačali snažiť a v rebríčku slobody médií sme už spadli o 12 miest, komentuje Newsfilter. „Neexistuje žiadny dôvod nádejať sa, že keď bude vznikať poradie na rok 2025, udržíme si to aktuálne. Vzhľadom na správanie koalície, ktorá stupňuje snahu o ovládnutie štátu, je prakticky isté, že sa zintenzívni aj snaha o ovplyvnenie práce médií.“

Nepálsky najvyšší súd nariadil vláde, aby obmedzila počet povolení na výstup na Everest a ďalšie vysoké hory. Agentúre AFP to povedal právnik, ktorý sa o obmedzenie zasadzoval. Súd podľa neho reagoval na obavy verejnosti o hory a životné prostredie.

Španielsko a Portugalsko rozchytali dotácie na výrobu zeleného vodíka. Majú prebytok elektriny z obnoviteľných zdrojov a sú schopné vyrábať zelený vodík s dotáciou nižšou ako pol eura na kilogram. (euractiv)

Prípadný pozemný útok izraelskej armády na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy sa môže skončiť masakrom, varoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa humanitárnych organizácií našlo v Rafahu útočisko 1,2 milióna Palestínčanov.

Účastníci futbalových ME v Nemecku budú môcť na šampionát nominovať až 26 hráčov. Pôvodne sa počítalo s 23-člennými súpiskami, po rozšírení však volali viaceré zväzy a reprezentační tréneri. Na ME bude štartovať v skupine E aj Slovensko.

V nominácii Kanady na majstrovstvá sveta sú draftové jednotky Connor Bedard a Owen Power aj očakávaná jednotka tohtoročného draftu Macklin Celebrini. Ďalšími draftovými jednotkami na turnaji budú Juraj Slafkovský, Švéd Rasmus Dahlin a Švajčiar Nico Hischier. (hockeycanada)

Niekoľko tisíc ľudí v Tbilisi znovu protestovalo proti zákonu o zahraničných agentoch, ktorý pripomína legislatívu v Rusku. Počet demonštrantov však podľa agentúry AFP poklesol oproti predchádzajúcim večerom, keď do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí.

Rusko zakázalo do konca augusta vývoz cukru z krajiny. V nariadení tvrdí, že tak chce zaistiť stabilitu na domácom trhu s potravinami. (reuters)

Zabudli ste na manažéra Stromčeka? Ďakuje za opýtanie, má sa nad pomery, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Expolitik Smeru sa v roku 2020 nasťahoval do vily na Francúzskej riviére s hodnotou 5 miliónov eur. Ešte predtým tam žil v inej za 1,8 milióna eur. Finančné operácie na zabezpečenie oboch bývaní vyvolávajú podozrenia a slovo podozrenie považujte za eufemizmus pre výraz ‚nedá sa mu veriť ani slovo‘.“

Španielsky tenista Carlos Alcaraz vynechá pre zranenie predlaktia turnaj ATP Masters 1000 v Ríme. Tretí muž svetového rebríčka z rovnakého dôvodu neštartoval ani na úvodných dvoch veľkých antukových podujatiach v Monte Carle a Barcelone. 

Fyzická kondícia súvisí s nižším rizikom depresie či úzkosti v období dospievania, uvádza nová štúdia. Fyzickou zdatnosťou sa zvyšuje tolerancia na diskomfort, takže deti lepšie zvládnu náročnejšie situácie a neovládnu ich negatívne emócie, vraví psychologička.

Skupina ruských lekárov podporila kolegyňu zadržanú za údajné klamstvá o armáde, v otvorenom liste požadujú jej oslobodenie. 67-ročnej detskej lekárke Nadežde Bujanovovej, ktorá je vo vyšetrovacej väzbe od 26. apríla, hrozí až 10 rokov väzenia. Pokyn na jej stíhanie dal podľa ruských médií jeden z blízkych spolupracovníkov Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti zvíťazili v predposlednom prípravnom zápase pred MS nad Poľskom 6:1. Slováci mali dobrý úvod, keď už po šiestich minútach vyhrávali v Žiline o tri góly. Poliaci budú 15. mája štvrtým súperom Slovenska v základnej skupine MS.

Tomáš Tatar v drese Slovenska počas prípravného zápasu proti Poľsku. Foto - TASR

V USA sa uskutočnil let stíhačky F-16, ktorú neriadil pilot, ale umelá inteligencia. V kabíne sedel iba šéf sekcie vzdušných síl amerického ministerstva obrany. Experimentálny stroj nazývaný Vista letel nad kalifornskou púšťou rýchlosťou 900km/h.

MediaBrífing: Až 36 % ľudí malo tendenciu veriť nepravdivej správe, že Ivan Korčok bol spolupracovníkom ŠtB a udával svojich spolužiakov. Pre každého štvrtého Slováka bola dôveryhodná správa, že Korčok je americkým agentom, ukázal nový prieskum o dezinformáciách.

Problémom nie sú plochozemci, ale sofistikovaní manipulátori, hovorí teoretický fyzik Samuel Kováčik, známy aj ako Vedátor. Voliči ľudí ako Lukáš Machala by si podľa neho mohli položiť otázku, kde urobili chybu, inak to je trucovitosť. „Treba si priznať, že každý sa niekedy mýli, a vtedy je lepšie vycúvať, než v slepej uličke dupnúť na plyn.“

Generálna prokuratúra uviedla, že v súvislosti s reedukačnými centrami boli začaté trestné stíhania v štyroch veciach pre sexuálne násilie a týranie blízkej a zverenej osoby. V jednom prípade vzniesli obvinenie konkrétnej osobe pre zločin zneužívania.

USA odsúdili ruské kyberútoky proti európskym krajinám vrátane Česka, Nemecka, ale aj Slovenska. Zodpovedná je skupina APT28, napojená na rozviedku GRU, ktorá v minulosti cielila aj na inštitúcie a firmy v ďalších západných štátoch.

Futbalisti Banskej Bystrice vyhrali v 8. kole nadstavbovej časti Niké ligy nad Košicami 2:1. V nadstavenom čase o tom rozhodol uzdravený Róbert Polievka, ktorý nastúpil v 60. minúte. Banská Bystrica si upevnila 7. priečku, Košice sú predposledné. (nikeliga, tasr)

Rusko proti nám vedie kybernetickú vojnu, priznáva to aj NBÚ, píše Newsfiler. „Rusko sa k nám správa ako nepriateľ, súčasná vláda to však nikdy verejne neprizná. Namiesto toho bude dávať škandalózne rozhovory kremeľským propagandistom ako naposledy Blaha. Vždy, keď sa to zopakuje, si treba pripomenúť, že to robia pre nášho nepriateľa.“

Mám strach, akú má premiér predstavu o financovaní diaľnic z úspor v druhom pilieri, hovorí dekan Ekonomickej fakulty UMB Michal Mešťan. Štát by to podľa neho nemal správcom úspor prikazovať. Aj sporiteľ sa však môže rozhodnúť inak a presunúť si úspory radšej z dlhopisov do indexového fondu, hovorí.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Texas sužujú prívalové dažde. Úrady v Houstone varovali obyvateľov, aby sa pripravili na zhoršenie záplav. Nepriaznivé počasie viedlo k záchranným akciám, nariadeniam na evakuáciu a k uzavretiu niektorých škôl či ciest. (ap)